България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Харманли

Град Харманли се намира в Южна България и е разположен в близост до мястото на вливане на Харманлийска река. Смята се, че причината за възникването на града е т.нар. „кервансарай” – своеобразна крайпътна станция, служела за пренощуване на пътниците от и за Цариград, както и за смяна на впрегатните животни на султанските коли, вестоносци. В града се намират все още от останките му.
Над река Харманлийска, зад сградите на общинския съд и музея, се намира "Гърбавият мост", който някога е свързвал двата бряга на реката. Той е един от най-старите мостове в областта - строен през 1585 г. и е със своеобразна архитектура.
Красиво място е връх Трифона, от който целия град се вижда като на длан. Друга забележителност в околностите на Харманли е т. нар. Долмен край в село Остър камък. Предполага се, че това е неолитно жилище на праисторическите хора, населявали този район.

В източния край, на излизане от Харманли в посока Свиленград, се намира "Изворът на Белоногата". Той е превърнат в чешма, до която има плоча с куплет от едноименната поема на Петко Славейков и статуя на самата белонога Гергана, прославила българката и смаяла самия велик везир на Османската империя със скромното си, но достойно държание.
Местната кухня не може да се нарече типично българска. Ястията на местните са резултат от смесване на български, гръцки и турски рецепти. Типично ястие е така нареченият „тавалък“, който може да представлява най-различни ястия, сготвени в тава, които после се ядат направо от тавата, като всички на трапезата се нареждат в кръг наоколо. Предпочитани тавалъци са: пиле с ориз; пиле с ориз и зеле; пиле с картофи; пиле с ориз и спанак, и пр.

В Харманли се провеждат няколко ежегодни събития. Най-близки до сърцето на хората са празничните събирания за Трифон Зарезан, когато се подрязват лозите, яде се курбан и се пие вино. Друго такова събитие е панаирът, който се провежда всяка есен през първата или втората седмица на октомври. Хората от града се шегуват (може би казват и истината), че покрай панаира къде-що има бездомно куче или котка, изчезват. Друго ежегодно събитие е конкурсът „Поети с китара“, на който се събират поети от цялата страна и представят своите творби предимно под съпровод на китара. Най-хубавото събитие е празникът на града 2 май. Тържествата траят около седмица и включват богата и разнообразна програма от спортни и културни програми.
Прима, Приказките,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук