България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Свиленград

Свиленград е разположен в по двата бряга на долината на р. Марица в непосредствена близост до точката, където се събират трите държавни граници: българската, гръцката и турската. Сред забележителностите на града е мостът на Мустафа паша. Построен по нареждане на Дамад Мустафа паша през времето на султан Сюлейман Великолепни, за строителството му са отишли 706 парапетни блока. Той има зидана каменна конструкция, съставена от 20 свода с най-голям отвор 18 м. Общата му дължина е 300м.

На 10 км от Свиленград се намира гробницата в с. Мезек, която принадлежи към едно от най-монументалните съоръжения от този тип, открити в земите на древна Тракия. Гробницата представлява внушително съоръжение, ориентирано в посока изток -запад с вход от към изток. Тя е изградена от големи, добре обработени каменни блокове. Гробницата е използвана многократно, а броят на извършените погребения е не по-малък от 4. Погребани са били представители на тракийската аристокрация. В нея са открити множество предмети от злато, сребро, бронз, желязо, стъкло, фаянс и глина. На запад над с. Мезек, се издигат руините на една от най-добре запазените средновековни крепости по нашите земи. Стените и ограждат площ от около 6,5 декара с форма на неправилен четириъгълник. Построяването на крепостта се отнася към края на XI и началото на XII в., вероятно по време на управлението на Алескей І Комнин.
Укреплението е използвано до падането на района под османска власт. Вероятно крепостта е изпълнявала функциите на замък или е била предназначена за постоянно пребиваване на гарнизон и неговите командири. Била е разрушена около 1900 г., когато от стените ? са взети камъни за строежа на турските казарми в Свиленград.

На 40 км от Свиленград пък е разположена крепостта Букелон, за която може да се каже, че е една от най-добре запазените военни постройки у нас. Друга туристическа дестинация е скалната църква край с. Михалич. Тя е единствената в България с уникална трихонкална форма. Цялата е изрязана /издълбана/ във варовикова скала. По стените ? тече вода, за която се вярва, че помага при различни видове болести. Друга скална църква се намира на 2 км от село Маточина. Тя датира от 10 век. Вляво от входа в скалата личат изсечени стъпала, водещи към билото на възвишението, в което е разположена църквата. Там са запазени следи от издълбани в скалата гробове.
Джорч, семеен хотел Роял,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук