България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Ивайловград

Ивайловград се намира в крайните дялове на Източните Родопи по средното течение на река Арда и нейните притоци Бяла и Луда река. В близост до града е разположен уникалният античен римски комплекс „Вила Армира”, чието име произтича от името на малка рекичка, приток на р.Арда, на брега на която е построен. Античната „Вила Армира“ представлява внушителен комплекс от жилищни и стопански постройки, разположени на площ от 2200 кв.м. Жилищната част, заемаща площ от 978 кв.м, обхваща голям вътрешен двор, ограден от покрита галерия с колонада и басейн в средата. Около него са разположени жилищните помещения - трапезария, дневна, кухня, спалня, баня и др. Отоплението се е осъществявало чрез хипокауст (подподово отопление, при което пода на сградата е повдигнат на колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта огнища). Близо до „Вила Армира“ в землището на с.Свирачи се намира и антична могила, насипана върху каменна основа. Вероятно могилата е ползвана като фамилен некропол на собствениците на комплекса.
Друго ценно наследство от миналото е крепостта Лютица, която една от най-големите в Източните Родопи, известна като “Мраморният град” и “Цитаделата на Калоян” и обявена за археологически паметник на културата. По стената на Лютица са изградени отбранителни кули с кръгла, правоъгълна и трапецовидна форма. В центъра на крепостта и сега могат да се видят основите на църквата, както и водохранилище, изсечено в твърда скала. Още през 8–9 век Лютица е била църковен център на Източните Родопи, а през 14 век – център на Митрополията. От всички страни на крепостта се откриват прекрасни панорамни гледки към цялата източна част на Родопите.

На 20 км югозападно от Ивайловград се намира крепостта Бялград. Интересна особеност за тази крепост е, че нивото на терена вътре в крепостта е по-високо от нивото на терена извън крепостните стени с 4- 5 м. Това е затруднявало тяхното подкопаване и разрушаване при обсада. В източната част на Бялград са разкрити основите на еднокорабна едноабсидна черква, частично вкопана в земята. Най- интересното съоръжение от тази крепост, което е стигнало до наши дни, е вътрешната феодална жилищна кула. Тя е от типа на така наречените донжони и е една от малкото сравнително добре запазени кули в България.
Могат да се разгледат и други крепости, които се намират в близост до Ивайловград. Това са крепостта при с. Хухла, крепостта при с. Розино, крепостта при с. Железари и крепостта при с. Долноселци.

Официалният празник на града се чества на 14 февруари, когато се отпразнува и Св. Трифон Зарезан. През първата събота на месец юни пък се чества Илиева нива – възпоменателен събор в памет на децата, избити в района през Балканските войни от башибозуци.
Балабановата къща, Ахрида, Бор-Хасиенда,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук