България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Лъки

Град Лъки се намира на 211 км от столицата, на 54 км от областния гр. Пловдив, на 36 км от гр. Асеновград и на 55 км от гр. Смолян. В близост до града е международно известният Бачковски манастир и курортът Пампорово.

На територията на общината се намира и манастирският комплекс "Кръстова гора Св.Троица" и Държавната дивечовъдна станция "Кормисош" с прекрасни условия за ловен туризъм. Сред културните забележителности на града е църквата "Св.Троица" в с.Югово, която е декларирана като паметник на културата с местно значение. Тя е много интересна в архитектурно и историческо отношение. Построена е през 1842 г. и представлява трикорабна псевдобазилика с външна галерия пред западната стена. Притежава изящна каменна камбанария, увенчана с луковичен купол. В интериора са запазени стенни иконописи, рисувани до началото на 70–те години на XIX век. Иконостасът е таблен с резбована венчилка и рисувани двери, с ценни икони от 1946 г. и 1851 г. Сред природните забележителности в общината са Скалният мост и водопадът Гюмбуртията в с.Белица, водопадът Свети дух в с.Манастир и Сливодолското падало в с.Югово.

Всяка година през последната седмица на месец август по традиция се организира събор наречен "Миньорски Празник" в чест на всички миньори в местността. Събитието е голямо за град Лъки, тъй като се събират хора от всички околни местности. Характерни за района ястия са родопската баница, наречена „клин”, качамак, катми, трахана, фасул и пататник.
хотел Венци, Венци, Здравец,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук