България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Стрелча

Град Стрелча се намира в планински район и лежи в същинска Средна гора. На север от града се намира връх Буная. През Стрелча тече река Стрелчанска Луда Яна (Медедере). През многовековна история на Стрелча различни епохи са оставили своя отпечатък върху облика. На територията на общината има запазени следи от присъствието на праисторически хора, траки, славяни, византийци, римляни и българи. На 23 август 1969 г. Стрелча е обявена за град и курорт с национално значение. Тук се отглежда и българската маслодайна роза. Сред културните забележителности на града е Тракийската гробница при Жаба могила, която се намира на няколко километра източно от Стрелча. Според археолозите, тук е бил погребан тракийски цар от племето беси, които властвали самостоятелно и владеели земите по Долината на розите.

Гробницата се датира от V-IV в.пр.н.е. Ограбена е още в древността, но при разкопките й са открити доста интересни неща, сред които изцяло запазена колесница с два впрегатни коня и един ездитен кон и части от конска амуниция. От другата страна на могилата е открито светилище-храм, което се датира отпреди построяването на гробницата. Фасадата на храма е била украсена с растителни орнаменти, а от двете й страни е имало изображения на лъвове. Откритията от гробницата и светилището при Жаба могила днес могат да се видят в Историческия музей в Стрелча.

Сред редовните събития в града е Празникът на розата, който се празнува за първи път през 1903 г. и традиционно се провежда през първите почивни дни на месец юни. Той е официален празник и на град Казанлък и град Карлово.
Хотел Средна Гора, ХОТЕЛ РОЗА, 19-ти век, Илиевта къща, Вила Света Ана,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук