България : За вашата почивка или бизнес пътуване - изберете измежду селекцията от хотели, вили и къщи за гости в цяла България.

Казанлък

Казанлък е разположен в Казанлъшката котловина на 194 км източно от София. Градът е център на Розовата долина и атрактивна туристическа дестинация. Тук се намира най-голямата и добре запазена в страната Тракийска гробница, античният град Севтополис и Долината на тракийските царе. Името на Казанлък датира от османското му създаване и произлиза от турското Акче Къзанлар (ak?e k?zanlar — бели момичета). В началото на XV век използваното име на града в османски документи е Акче Къзанлък. Съвременният начин на изписване на името се свързва с руските войски, които провеждат няколко военни действия в района на Балканския полуостров. Това било съпроводено с изготвянето на топографски карти. В тях руските военни вписват градчето с характерната славянска транскрипция и така в Акче Къзанлък буквата „ъ” е заместена с "а" и приема името Казанлък. Така постепенно името Акче Къзанлък се замества от използваното и днес Казанлък.
Тракийската гробница в Казанлък, която е сред Стоте национални туристически обекта, представлява зидана кръглокуполна гробница част от голям некропол, разположен в близост до древната столица на Одриското царство Севтополис. Гробницата е изградена от тухли, които са свързани с хоросан, съставен от вар и пясък. С цел съхраняване на стенописите достъпът до оригиналната гробница е строго ограничен. Достъпна за посещения е изградената в близост гробница копие. Тя е проект на архитект Младен Панчев. Художниците, пресъздали стенописите, са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков.

В Казанлък се намира и единственият в света Музей на маслодайната роза, който се намира почти в самия център на града. Главната цел на музея е да запознае хората, които го посещават, с историята на българската /селска и градска/ къща. Предлага се сладко от рози и ликьор от рози. В музея се пазят типичните за живеещите в Розовата долина хора – техника, мебелировка и дрехи.

В близост до Казанлък е националният балнеоложки комплекс в град Павел баня, връх Шипка и връх Бузлуджа, които събират множество туристи от страната и извън нея. Официалният празник на града е Празникът на розата, който се посреща и от жителите на Стрелча и Карлово. Празникът се чества за първи път през 1903 г. и се празнува в чест на цъфналата казанлъшка маслодайна роза. Традиционно се провежда през първите почивни дни на месец юни. Започва с ритуала “Розобер” в розовите поля край Карлово . От градините с рози празникът се пренася на централния площад на Карлово. Тук на ръце млади момци носят Царицата на розите, най-красивата девойка през годината, избрана с конкурс. С венец от рози и обсипвана от дъжд от цветя, тя приветства гостите, дошли на празника. Започва пъстро и весело празненство с много песни и танци. Гръмогласни хлопки и чанове на кукерите огласят простора. Фолклорната част на празника завършва с вито хоро. По традиция на този ден се открива художествена изложба, на която се връчва и призът от ежегодния конкурс “Цветна естетика”. На открито занаятчии и творци представят произведения на народните занаяти и приложното творчество. На следващият ден - неделя празникът се пренася в Казанлък. Амбицията на община Казанлък е Празникът на розата да се превърне в национален, а отглеждането на рози и производството на розово масло да се развива приоритетно.
Хотел Diamond, Чифликъ, Арсенал, Роза, къща за гости Даяна, Палас, вила Рай, Терес, Веста, мотел Крънско ханче, Терес, Гранд Хотел Казанлък, къща Теменуга,

ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук