Nahotel.bg в България - Какво трябва да видите в София?. Актуално от хотелите и къщите за гости в каталога nahotel.bg

Какво трябва да видите в София?

Nahotel.bg: Какво трябва да видите в София? част втора

Директно пред хотел Шератон се намира църквата Св. Неделя. Построена в края на 19 век, тя е пряк наследник на средновековния стил и лежи точно на кръстопътя на древна Сердика. През 1925 г. е масово разрушена от бомбен атентат над Цар Борис 3, когато над 200 души са били убити. Благоприятната локация на църквата предразполага провеждането на редица мероприятия в нея. Бидейки символ на българското там често се провеждат сватби и кръщенета. От другата страна на площада, зад хотел Шератон се намира Ротондата на Св. Георги – забележителна, древна находка още от римско присъствие на Балканите. Червените тухли, облицоващи църквата датират от 4 век и е най-старата запазена археологическа находка в София. Реставрирана и стегната, църквата е отворена за посетители през 1998 г. В наши дни там се провеждат малки изложби с експонати на изкуствата.
Не далеч може да видите и Президентството – административният център на българския президент. Пред главния вход стоят добре облечени стражи, които събуждат интереса на миновачите и често са обект на заснемане (това е разрешено). Вечер може да се насладите на приятния ефект от променящия се цвят на водата от фонтана пред Президентството. Диагонално на Президентството се намира Народното Събрание или бившата Щаб квартира на комунистическата партия. Интересен момент е липсата на петолъчката, която е свалена след падането на комунизма. От другата страна на сградата е разположен небезизвестния Централен Универсален Магазин или ЦУМ. В продължение на много години това беше едно от малкото места, където можеш да си купиш дрехи, обувки, детски играчки, мебели и различна кухненска посуда. Днес, магазинът е интериорно изцяло променен, модернизиран и в него се помещават магазини на отделни фирми. След отварянето на редица други големи магазини в София, интересът към ЦУМ постепенно угасва и първостепенното му значение от едно време напълно се е изпарило.Фасадата на сградата, както и тази на хотел Шератон (намиращ се срещу ЦУМ) и Народното Събрание са в тематично еднакъв стил, класически стил и заедно с улиците от жълти павета придават величествен и уникален пейзаж, на тази част от центъра. От другата страна на кръстовището се издига сравнително новата статуя, символ на София. 24 метровата статуя от бронз и мед е създание на българския архитект Георги Чапканов и архитект Станислав Константинов.
Зад ЦУМ, в началото на булевард Мария Луиза се намира известната Баня баши джамия - е мюсюлмански храм в София. Тя е построена по инициатива и с финансовата подкрепа на благодетеля молла Ефенди Кадъ Сейфуллах през 1576 г. Баня баши джамия е интересно архитектурно творение, което отразява спецификата на османската архитектурна мисъл през 16 век. В миналото около джамията се намирали гробниците на молла Ефенди Кадъ Сейфуллах и на Емин Деде. Реставрирана, джамията е първият градски музей в историята на София, а красиеите зелени площи пред нея са обществено досточние и предпочитано място за разходки и отмора.
От другата страна на булеварда ще забележите обновения облик на Халите. От 1909 г. насам, те играят роля на основен хранителен пазар – вътре може да намерите прясна и жива риба, специфични диетични храни, сладкарски изделия и много други. Разхождайки се по Мария Луиза ще стигнете до Лъвов мост.
Близо до Халите се намира и Софийската Синегога – още един паметник на архитектурата, реставриран и обновен за последните 5 години. Синегогата е построена между 1905 г. и 1909 г. от австрийския архитект Фридрих Грюнангер и напомня на малък образец на синегогата във Виена (унищожена по време на Втората Световна война).

Source:


12 април
Разгледайте профила на Nahotel.bg
Статията е разгледана  5795 пъти.
СПОДЕЛИ:
facebook
twitter



ПО СВЕТА
.DE .GR .BG

Всички права запазени © 2001-2011 NaHotel.bg
Използването на снимки и данни от сайта е забранено, без обратен линк към сайта. Отговорност за коректността на публикуваната информация носят регистрираните туристически обекти.
Моля, известете редактора за неточна информация от тук